Bir Hafıza Proteini: İBF2
Hafıza proteinlerinden anahtar role sahip bir protein: İnsülinimsi Büyüme Faktörü 2 (İBF2)
Hafıza kayıplarını durdurmanın bir yolu var mı dahası ters çevirmenin? Varsa, ayrıca istemediğimiz kötü olayları hatırlamamak bizim elimizde mi?
Bir grup araştırmacı hafıza temel bilimi üzerine çalışma yaparken beynimizin birkaç sırrını açığa kavuşturdu. İnsülinimsi büyüme faktörü 2 (İBF2 – İngilizce: Insulin-like Growth Factor 2) proteinin rolünün anlaşılmasıyla araştırmacılar bu proteinin hafıza güçlendirmesindeki ya da deneyimlerin uzun süreli hafızaya taşınmasındaki rolünü buldular.Yapılan araştırma, Alzheimerdan, bunaklıkdan ya da yaşlanmadan dolayı gerçekleşen hafıza kayıplarının yaşandığı bireylerde yeni bir tedavi yönteminin geliştirilmesinde bir adım olarak görülüyor.
Amerika’daki Mt. Sinai School of Medicine’daki araştırmacılar daha önceleri beyin dışındaki hücrelerde aktif rolü olduğu düşünülen İnsülinimsi büyüme faktörü 2’nin yeni bir rolü olduğunu duyurdular. Yaptıkları çalışmada, farelerin hipokamusünde bu proteinin ifadesini arttırmışlar ve daha sonra farelerin hafızaları ölçülmüşler.
Bilimadamları fareleri bir karanlık odada düşük şiddetli şok uygulayarak koşullandırmışlar. Daha sonra İBF2 proteinin uyarıldığı fareler üç hafta sonra karanlık odaya girmekten sakınmışlar ki bu bize bu proteinin yeni bilgilerin uzun süreli hafızaya almada etkili olduğunu gösteriyor.
Kontrollü hafıza silinmesi bilim-kurgu fantezimizin henüz gerçekleştirilememesine rağmen bu çalışma Türkiye’de yaşayan yaklaşık 300 bin Alzheimer hastanın tedavisinde kullanılabilecek bir yöntemin ‘Aha…’ noktası olduğu belirtiliyor.
İBF2 hakkında bilgi için tıklayınız.
KAYNAK
http://news.discovery.com/human/key-memory-protein-identified.html