Körlüğe Karşı Uyarılmış Pluripotent (iPS) Hücreler

Körlüğün Tedavisinde Uyarılmış Pluripotent (iPS) Hücreler

Araştırmacılar nadir olarak görülen bir kör eden hastalığa sebep olan genetik bozukluğu düzeltmek için üstün kök hücre teknolojisini kullandılar. Bu çalışma ile milyonlarca kişiyi etkileyen maküler bozulma ve retinitis pigmentosa gibi yaygın retina hastalıkları ile oluşan körlüğü tersine çevirebilecek tedaviye doğru bir adım daha atılmış olundu.

Bilim adamları gyrate atrofi olarak bilinen yaygın olmayan bir kalıtsal hastalığa sahip kişilerden uyarılmış pluripotent kök (iPS) hücrelerini elde etmek için gelinen son teknolojiden yararlandılar. Bu bozukluk, retina pigment epitelyum (RPE) hücrelerini etkiliyor. Bu hücreler, mesajların retinadan görüntülerin yorumlandığı beyinin kısmına iletilmesi fonksiyonuna sahip retina fotoreseptör hücrelerine görme olayı kimyasında görev yapması için A vitamini sağlamaktadır.

İnsan pluripotent kök (iPS) hücreleri, retina ışığa duyarlı fotoreseptör hücrelerini oluşturmak üzere yönlendirilebilir. Bu hücreler, görsel sistemi etkileyen bozuklukları anlamada ve tedavi etmede kullanılabileceği umuluyor.

Uyarılmış pluripotent hücreleri oluşturulup, hastalıktan sorumlu genetik bozukluğu düzeltip, RPE hücrelerine farklılaşmak üzere yönlendirildiğinde oluşan RPE hücreleri normal bir şekilde işlev göstermiştir. Bu sonuç, diğer kalıtsal genetik hastalıkların da bu yöntem ile tedavi edilebileceğini gösteriyor.

iPS hücreleri hastanın kendisinden alındığından dolayı nakil retti sorunu ortadan kalkıyor.

Bu çalışmada hasarlı RPE hücreleri B6 vitamini ile muamele edildiğinde işlevleri düzelmiş ve böylece sağlıklı hücreler oluşmuştur. Retina, merkezi sinir sistemine kolay erişebilir noktalardan birisi olduğundan dolayı da hasarlı hücrelerin iPS hücreleri ile düzeltilmesi çekici bir hedef oluyor. Araştırmacılar, iPS hücrelerinde kör eden bozukluğun sebep olduğu gen kusuru bulunduğunda, bu hücrelerin tekrar görmeyi sağlayabilecek şekilde düzeltebileceklerini söylüyorlar.

Kaynaklar:

ScienceDaily

Çalışmanın yayınlandığı makale

 

Bir cevap yazın