Hücre Membranı Parçalama Teknikleri

HÜCRE MEMBRANI PARÇALAMA TEKNİKLERİ

Bir defa uygun bir kaynak tanımladığında, sonraki basamak proteini çözelti içinde elde etmektir. Kan serumu veya hücre kültür ortamı gibi biyolojik sıvılardaki proteinler için bu zaten sağlanır fakat çoğu protein için dokular ve hücreler parçalanmalı ya da hücre duvarı eritilmelidir (lizis). Homojenizasyon işleminde kullanılan teknikler kaynak olarak kullanılacak hücre veya dokunun tipine göre değişir. Ayrıca bu hücre parçalama teknikleri kimyasal ve fiziksel olarak ikiye ayrılır.

–        Mikroorganizmalar enzimlerle (bakteriler için lizozim ve mayalar için zimoliyaz) veya çeşitli kimyasallarla (safra tuzu, sodyum dodesil sülfat (SDS) ve Triton gibi deterjanlarla) etkileşerek hücre membranının kimyasal parçalanması gerçekleştirilir. Mikroorganizmalar yine ses dalgalarıyla çalışan ultrasonikatörle ve yüksek basınçla çalışan Fransız presi gibi aletlerle fiziksel olarak parçalanabilmektedir. Bazı mikroorganizmalar ilgili proteini hücre dışına salgılar, bu durumda bu işlemlere gerek yoktur.

–        Bitkisel dokuların homojenizasyonu çoğunlukla bıçaklı mekanik aletlerle sağlanır.

–        Hayvansal dokularda ise dokunun sert veya yumuşak oluşuna göre kullanılan teknik de değişir. Kas dokusu gibi sert dokular için bıçaklı homojenizatör kullanılır. Karaciğer, dalak veya pankreas gibi yumuşak dokuların homojenizasyonu ise teflon başlıklı el veya mekanik homojenizatörlerle gerçekleşir.

Fransız baskısı
Fransız baskısı

 

ultrasonifikatör
ultrasonifikatör

 

homojenizatör
homojenizatör

 

Homojenizasyon

 

KAYNAKLAR

[hidepost=0]Yıldırım, A., Bardakçı, F., Karataş, M., Tanyolaç, B., Moleküler Biyoloji, 2. Baskı, Ekim 2010, AnkaraTutar, Y., Geçkil, H., Karataş, M., Biyokimya, 3. Baskıdan Çeviri, Şubat 2010, AnkaraNelson, D. L., Cox, M. M., Lehninger Principles of Biochemistry, Fifth Edition, New York, 2010[/hidepost]

Bir cevap yazın