Bakteriyi koklayarak tayin edebilen teknoloji

Şu anda hastanelerde kullanılan, hastaların kan örneğindeki bakterileri tanıma yöntemleri hem verimsiz hem de hatalı sonuçlar verebilir durumdadır. Yöntemlerde genelde öncelikle kan örnekleri küçük şişeler 24-48 saat aralığında inkübe edilmek zorundadır. Bakteri varlığı gözlendikten sonra sıra bu bakterinin türünü belirlemek için daha çok test gerektirmekte, böylece bir gün daha gitmektedir. Bu arada bazı bakteriler hastanın çoktan ölmesine sebep olmuş olabilir. Yani daha hızlı yöntemler gerekmektedir. Bu durumu gözleyen Illinois Üniversitesi kimyacıları bir çözüm bulma yoluna gitmişler.

Profesör Ken Suslick, yeni bir bakteri tespit yolu geliştirdi. O “yapay burun” sistemi geliştirdi. Sistemde 36 çapraz reaksiyon renk noktaları (cross-reactive pigment dot) ile çizilmiş kartlar dizisi, bakterileri çevreleyen havada bulunan bakterilerin ürettiği kimyasallarla karşılaşınca renk değiştiriyor. Bu koklama kartlarının her yarım saatte bir kontrol edilip, renk değişikliklerinin izlenmesiyle %98.8 kesinlikle, sadece (bir kaç güne karşılık) bir kaç saat içinde işlem tamamlanıyor.

yapay burun renk kartları
renk kartları

Suslick şu anda kendi şirketiyle beraber bu teknolojiyi geliştirip ticari hale getirerek satmaya çalışıyor. FDA’dan onay alması koşuluyla, gelecekte tüm hastahanelerde uygulama bulacak bir teknoloji. Kendisini ve şirketini kutluyoruz. Kaynak

Bir cevap yazın