Polimer destekli, damar içi ilaç taşıyıcı mikrobot
Penn State Universitesi araştırmacıları yeni bir kendinden itilen (self-propelled) mikromotoru geliştirerek, hastanın kan damarları içerisinde ilerleyerek (yüzme şeklinde) istenilen bölgeye ilaç veya tamir edici kan bileşenlerini taşıyabilecek bir mikrobot üretmeyi başarmışlar.

Profesör Ayusman Sen, üniversitedeki araştırmacılara destek vererek, minyatür yapılarda mikroakışlı tanımada da kullanılabilecek kendi mikrobotlarını üretmelerini sağlamış.
Mikromotorlar eni mikrometreden daha küçük olan kürelerden yapılmış. Bu küreler ikiye bölünmüş, bir taraflarında altın, diğer taraflarında ise silika var. İtkiyi sağlamak içinse, Grubbs olarak bilinen ve silikayı kataliz edip polimerizasyona neden olan molekülleri kullanmış araştırmacılar. Norbornen içeren bir çözücüye bırakıldığında bu mikromotorlar arkalarında polimer bir iz bırakarak ileri yöne hareket ediyorlarmış.

Prof. Sen, Medgadget’a yaptığı açıklamada pratik kullanımı geliştirmek için gereken sürenin 15 yılı bulabileceğini söylemiş. Ayrıca Sen, yaptıkları çalışmanın diğer araştırmacılara örnek olmasını istediğini de belirtmiş. Bir kaynak